Páginas

Curso 2016/17

miércoles, 11 de enero de 2017

CARLES BELLVER a la Llotja del Cànem el dimarts 17 de gener a les 18.00 hores


La clau literària

Carles Bellver (Castelló, 1967) és autor de llibres de relats com El llibre de tòpics (Brosquil, 2002), La vida Canina (Brosquil, 2005), L’home del calendari (Tria, 2011), La nit mil dos (Tria, 2013) i, recentment Un cel nou i una terra nova (Unaria, 2015).




Un cel nou i una terra nova és el darrer llibre de relats de Carles Bellver, amb el qual ha estat guanyador del XVI Premi de Narrativa Breu Josep Pasqual Tirado. El protagonista d’aquest relat estructurat en dues parts i tancat per un poema és un personatge un tant kafkià que tragina les seus experiències per espais que, al principi, no acaben d’ubicar-lo; i es relaciona amb altres personatges, alguns dels quals no deixa clar de qui es tracta gairebé fins les darreres pàgines, amb una asèpsia sospitosa. Tot i que l’espai ancora l’acció en una València de geografia urbana nebulosa, el continu deambular perseguidor i perquisidor, malgrat pinzellades recognoscibles,  ens descol·loca tot creant una atmosfera irreal que manté els esdeveniments dins d’un cargol —com un limb dels funcionaris més legalistes— del qual resulta difícil sortir-se’n.
Els personatges atrapats en aquesta història reblada amb un poema, semblen lligats a un destí que els persegueix i els fa retrobar-se més enllà de la versemblança. No exempt de certa dosi de surrealisme, aquesta narració —el títol de la qual ha estat extret de l’Apocalipsi— sorprèn el lector amb una circulació concèntrica de la qual ningú n pot escapar.

Aquesta història s’acompanya de Set somnis d’escriptors i un d’una escriptora. Com assegura Carles Bellver, a diferència de la part primera, ací no importa la partida, sinó on fan cap els protagonistes a conseqüència de llurs fets. Sota l’espectre d’arguments com el crepuscle de King Kong o l’afecció per les tortugues, Bellver treu a la palestra autors com Stevenson, Monterroso o Giovanni Papini amb somnis que van de llocs tan distants i diferents com Morella i Samoa. Es tracta de recuperar els diversos punts de vista dels autors esmentats per evocar llurs mons literaris.

Pasqual Mas

Carles Bellver: Vikipèdia

No hay comentarios: